«إِنَّ لِقَتْلِ‏ الْحُسَیْنِ حَرَارَةً فِی قُلُوبِ الْمُؤْمِنِینَ لَا تَبْرُدُ أَبَداً»

حادثه کربلا، قیام و اربعین امام حسین(ع) یادآور اوج مظلومیت، عرفان، مسئولیت پذیری، شهادت‌طلبی، ایثارگری و آگاهی است. حماسه عظیم قیام امام حسین(ع) در طول تاریخ الهام بخش بشریت در توجه به ارزش‌های اسلامی، عدالت‌خواهی، پرهیز از ظلم و مظلوم زیستن است.

همزمان تجلیل مسلمانان و آزادیخواهان جهان از قیام امام حسین(ع) و تکرار عزاداری ها در سالهای مختلف، آن هم هر سال پر رونق تر از سال قبل تبدیل به یک صیحه الهی شده است که کاخ ظالمان را فرو می ریزد، آنها را مفتضح می کند و نوید از منتقمی می‌دهد که با قیام خود جهان را پر از عدل و داد خواهد کرد.

راهپیمایی اربعین به عنوان یک سنت تاریخی که در سال‌های اخیر با حضور گسترده ملیونها عاشق حسینی رنگ و ماهیت متفاوتی پیدا کرده است از پدیده های بسیار با ظرفیتی است که علی رغم محدودیت های رسانه ای جهت داده شده استکباری برای عدم انعکاس مناسب آن در شبکه‌ها و رسانه‌های مختلف، توانسته است قلب و ذهن ملیونها انسان ارزش مدار و حقیقت طلب را متوجه خود ساخته و اجتماع ۲۰ میلیونی و بیشتر را در یک مقطع زمان برای تجلیل از ایثارگری امام حسین(ع)، فرزندان و یاران امام(ع) شکل دهد.

تاثیرات و ابعاد این راهپیمایی حماسی که با مقدمات، امکانات، برنامه ها و محتوای مردمی در اوج اخلاص، تعاون، سادگی، دلدادگی، عشق و محبت و از خودگذشتگی انجام میشود، یک جامعه ارزشی و بسیار با ظرفیتی را رقم زده است که مطالعه علمی جوانان جوانب آن می تواند ما را به یافته هایی برساند تا با استفاده از آن ها بتوانیم ضمن غنابخشی به ابعاد راهپیمائی اربعین، موقعیت های اجتماعی و رفتاری دیگر را مهندسی و یا بازسازی کنیم.

دانشگاه علامه طباطبایی امسال ششمین همایش بین المللی  اربعین را با پشتوانه مطالعات و فعالیت های علمی انجام شده در پنج همایش قبلی و با بهره گیری از ظرفیت گسترده تر محققان با شعار همبستگی ملی، همگرایی اسلامی و مقاومت جهانی برگزار می کند. امید است با همت مسئولان اجرایی، به ویژه همکاران بزرگوار در دانشکده حقوق و علوم سیاسی و همه محققان و صاحب نظرانی که در این حوزه مطالعات و تحقیقاتی داشته اند شاهد برگزاری یک همایش بین المللی وزین، عالمانه و گسترده باشیم. محورهای تعیین شده برای این همایش به خوبی امکان مشارکت محققان با دانش های تخصصی مختلف را فراهم می کند. از خداوند بزرگ توفیق عبودیت، تبعیت از خاندان عصمت و طهارت و خدمت به جامعه علمی و اسلامی را مسئلت داریم.

 

 

اجتماع میلیونی ملت ها در اربعین حسینی توأم با احساسات پاک و دارای هدف برگزار می شود. در این رویداد عظیم نقش ها، ظرفیت ها، مولفه ها و کارکردهای مختلفی قابل شناسایی است و آن را می توان از زوایای مختلفی بررسی کرد. همچنین این اجتماع بزرگ ضمن تقویت روح جمعی و هویت بخشی سیاسی به اقتدار آفرینی، وحدت و انسجام بخشی در سطوح ملی، منطقه ای و بین المللی می انجامد.

در این راستا، یکی از کارکردهای دانشگاهها و مراکز پژوهشی و جامعه نخبگانی جهان اسلام مطالعه و بررسی ابعاد مختلف این رویداد مهم و بزرگ است. لذا دانشگاه علامه طباطبائی  بعنوان دانشگاه جامع علوم انسانی جمهوری اسلامی ایران با هدف انجام این رسالت مهم از سالهای گذشته اقدام به برگزاری همایش بین المللی اربعین و مطالعه ابعاد مختلف آن با حضور اندیشمندان و نخبگان داخلی و بین المللی نموده است و اکنون ما مفتخریم که میزبان ششمین همایش بین المللی اربعین با عنوان «اربعین؛ همبستگی ملی، همگرایی اسلامی و مقاومت جهانی» در 20 شهریور ماه 1402(25 ماه صفر 1445) هستیم. برای برگزاری این همایش از کمک های نهادهای مختلف علمی و اجرایی بهره مند بوده ایم و تلاش کرده ایم که موضوعات و محورهای همایش جامع دیده شوند تا هر کدام از اندیشمندان و اهالی فکر و قلم بتوانند در حوزه مورد علاقه خود پژوهش کرده و یافته های خود را در این همایش عرضه کنند. امیدواریم با بهره گیری از عنایت خاص الهی و اهل بیت علیهم السلام و همچنین حضور پرشور جوامع علمی در این دوره از همایش بتوانیم ابعاد جدیدی از این رویداد عظیم را مورد مطالع و مداقه قرار دهیم و از تجربیات یکدیگر بهره مند شویم.

 

 

پدیده راهپیمایی اربعین در سال های اخیر این حرکت عظیم انسانی را به یکی از شگفتی سازهای جهان امروز تبدیل کرده است.این جنبش عظیم مردمی که انسان های مختلفی را از سراسر جهان با ملیت های مختلف ،در روز های معینی از سال قمری (ایام منتهی به بیستم ماه صفر این سال)، در جغرافیایی منتخبی به نام کربلا (در عراق) حول محور شخصیتی بی نظیر یعنی اباعبدالله الحسین (ع) گرد هم می آورد امروز تبدیل به موضوعی برای تامل، اندیشیدن، تحقیق و اظهار نظر گشته است.

دانشگاه علامه طباطبایی در میان صدها مرکز آموزشی و پژوهشی جهان،که به این مهم از ابعاد گوناگون می پردازند،یکی از مراکز علمی معتبر جهانی است که درصدد است تا برای ششمین سال متولی،امر اربعین را دستمایه یک نشست علمی بین المللی قرار دهد.عنوان در نظر گرفته شده برای این همایش عبارت است از"اربعین؛ همبستگی ملی،همگرایی اسلامی و مقاومت جهانی".

به رغم این که رویکرد اصلی ششمین همایش بین المللی اربعین دانشگاه علامه طباطبایی رویکردی سیاسی است که در ان واکاویدن سه سطح همبستگی ملی،همگرایی اسلامی و مقاومت جهانی در این فراجنبش اجتماعی هدف گذاری شده است،ولی به منظور بسیج و بهره گیری از تمام ظرفیت های این دانشگاه و جامعه علمی کشور و محیط جهانی،سایر محورهای همایش به مطالعات فرهنگی – اجتماعی ،مدیریتی – اقتصادی ،الهیات و فلسفه،هنر و ادبیات،روان شناسی و سلامت،علوم ارتباطات و بالاخره تجربه زیسته اختصاص یافته است.

انتظار است اهل فکر و قلم این پدیده تاریخی و امروزین را از منظر های مختلف مورد پژوهش و قلم فرسایی قرار دهند،باشد که بخشی از عمق و جلوه های متکثر و گوناگون آن رخ بنماید.ابعاد عرفانی، مذهبی، دینی، فرهنگی، اجتماعی، اقتصادی، سیاسی، امنیتی، روان شناسی، مردم شناسی، جامعه شناسی، تمدنی، هنری، ادبی، آیینی،آموزشی، تربیتی، رسانه ایی و ... قابلیت پردازش های نو به نویی دارد که این همایش درصدد بازنمایی آنهاست.

امید است آثار قلمی شما فرهیخته گرامی به هر چه پربارتر شدن این همایش یاری رساند.پیشاپیش از بذل محبتی که خواهید فرمود،صمیمانه سپاسگزاری می شود.